Întrebări frecvente

Cu ce se ocupă Central Casting?

Central Casting este o agenție de casting care activează în industria publicitară (reclame) și în industria de film (seriale TV, lungmetraje). Baza noastră de date este formată din actori, copii, figurație specială și figurație simplă.

Cum mă pot înscrie în baza de date a agenției Central Casting?

Puteți alege să vă înscrieți pe website (completați formularul de la rubrica „înscrie-te” și anexați fotografiile solicitate). Însă în vederea unei colaborări de succes am prefera să vă cunoaștem personal și de aceea vă invităm să vă înscrieți la sediul nostru, unde vom realiza o scurtă ședință foto în urma completării formularului de înscriere.

Pot să vin oricând la sediul Central Casting?

Nu. Întodeauna este nevoie de o programare. Nu acceptăm vizite, indiferent de natura lor, decât în urma programărilor. Programul de înscrieri este flexibil. Numărul de telefon la care puteți suna în vederea stabilirii unei programări este: 0786 512 001.

Trebuie să plătesc pentru a mă putea înscrie în baza de date a agenției Central Casting?

Nu se plătește nicio taxă pentru înscriere și vă recomandăm să evitați orice agenție sau director de casting care percep taxe pentru acest lucru. Colaborarea cu agenția noastră este gratuită.

Am nevoie de experiență pentru a colabora cu agenția Central Casting?

Nu. Indiferent de categoria din care faceți parte: actori, copii, figurație specială sau figurație simplă, nu este nevoie să aveți experiență pentru a colabora cu agenția noastră. Singurele cerințe obligatorii sunt punctualitatea și seriozitatea.

Colaborarea cu agenția Central Casting presupune exclusivitate?

Nu. Puteți colabora cu agenția Central Casting și concomitent cu alte agenții de casting.

Cât de des ar trebui să îmi refac fotografiile și fișa de înscriere pentru agenția Central Casting?

Se recomandă ca o dată la șase luni sau ori de câte ori vă schimbați înfățișarea să trimiteți fotografii noi pe adresa agenției info@centralcasting.ro sau să vă programați în vederea realizării unei ședințe foto la sediul nostru. Pentru eficiența colaborării avem nevoie în permanență de fotografii recente. Neanunțarea schimbării datelor de contact: număr de telefon și/sau adresă de email constituie un dezavantaj major.

Mă pot înscrie în baza de date a agenției Central Casting doar dacă locuiesc în București?

Nu. Colaborăm de asemenea cu actori, copii, figurație specială și figurație simplă din provincie.

Se asigură transport până la locul de filmare?

Transportul (tur/retur) este asigurat în funcție de bugetul fiecărui proiect și de opțiunile casei de producție după cum urmează:

Când filmarea are loc în localitate:

- actorilor și copiilor li se asigură transport de la adresa indicată până la locul de filmare sau nu li se asigură transport

- figurației speciale/simple nu i se asigură transport

Dacă se solicită prezența la locul de filmare la o oră la care nu circulă mijloacele de transport în comun de zi se va opta pentru mașini de taxi, cursele fiind decontate de către casa de producție în urma prezentării bonului. Este valabil și pentru retur dacă acesta se face la astfel de ore.

Când filmarea are loc în afara localității:

- actorilor și copiilor li se asigură transport de la adresa indicată până la locul de filmare sau li se asigură transport de la un loc prestabilit de întâlnire până la locul de filmare

- figurației speciale/simple i se asigură transport de la un loc prestabilit de întâlnire până la locul de filmare .

Dacă se solicită prezența la locul prestabilit de întâlnire la o oră la care nu circulă mijloacele de transport în comun de zi se va opta pentru mașini de taxi, cursele fiind decontate de către casa de producție în urma prezentării bonului. Este valabil și pentru retur dacă acesta se face la astfel de ore.

Dacă prefer să mă deplasez cu mașina personală către locul de filmare îmi va fi decontat drumul?

Nu. Persoanele care aleg orice alt mijloc de transport în afara celor oferite sau sugerate de către casa de producție se angajează să suporte costul deplasării.

Este asigurat catering pentru ziua de filmare?

Da. Mai multe detalii se oferă telefonic atunci când sunteți solicitat.

Trebuie să mă îmbrac într-un fel anume pentru o zi de filmare?

Există proiecte pentru care costumele vor fi asigurate (filme de epocă etc.) și proiecte pentru care veți fi rugat să aveți o costumație proprie anume (office, elegant etc.). Aceste informații vă vor fi comunicate înaintea fiecărei zile de filmare.

*A se ține cont că următoarele: transport, catering, vestimentație, onorariu sunt variabile care se modifică în funcție de bugetul fiecărui proiect.

Ce trebuie să fac pentru a fi solicitat de către agenția Central Casting?

Primul pas este să vă înscrieți în baza de date a agenției. Nu vă putem chema la probe dacă nu vă cunoaștem! Ne puteți trimite CV-uri și showreel-uri și orice alte materiale care considerați că sunt folositoare în a vă prezenta la adresa info@centralcasting.ro.

Ce ar trebui să știu înainte de a participa la casting/probă/audiție?

Este important să respectați ora la care ați fost programat la casting. În decursul unei zile putem avea peste douăzeci de actori programați, ceea ce înseamnă că dacă dumneavoastră ați întârziat fiecare actor care vă urmează va trebui să aștepte și întregul program va fi decalat. Știm că timpul dumneavoastră este prețios și încercăm să eficientizăm procesul de casting, însă acest lucru ne va fi imposibil dacă nu există respect și înțelegere de ambele părți.
De asemenea ar fi ideal să învățați textul care v-a fost trimis – în situațiile în care v-a fost trimis. Spunem ideal și nu obligatoriu, pentru că este o opțiune personală modul în care doriți să vă prezentați. Nivelul de pregătire face diferența atât pentru noi, cât și pentru client.
Dacă v-a fost sugerat un anumit tip de vestimentație, vă recomandăm, în limita posibilităților, să respectați acest pont. Din experiență vă putem spune că este mult mai probabil ca un client să aleagă actorul care prezintă deja look-ul căutat.

Cum se desfășoară procesul de selecție înainte de casting și după casting?

Clientul comunică agenției dorințele și așteptările sale, iar în funcție de acestea agenția îi face clientului propuneri și/sau recomandări de actori. Propunerile se pot face pe baza fotografiilor sau direct prin probe video. Deși uneori clienții sunt interesați de părerea directorului de casting, selecția finală aparține în totalitate clientului.
Actorii pe care agenția îi propune și/sau recomandă sunt actori care se încadrează în cerințele clientului (vârstă, înfățișare, aptitudini etc.), însă alegerile noastre sunt influențate și de alte criterii care nu se vor a fi părtinitoare, dar care fac diferența între o colaborare excelentă și una defectuoasă. A propune clientului un actor nepregătit sau cu o înfățișare neglijentă (exceptând cazurile în care se cere expres) afectează imaginea agenției, de aceea considerentele noastre în materie de propuneri și/sau recomandări nu se bazează pe preferințe personale, ci pe calitățile fiecărui actor și istoricul de prezentare la probe în general.

Câți ani trebuie să aibă un copil pentru a se putea înscrie în baza de date a agenției Central Casting?

Nu există cerințe referitoare la vârstă. Se pot înscrie la agenția noastră copii de orice vârstă.

În calitate de prestator copilul va fi remunerat? 

Da. În urma prestării unei activități artistice copilului îi va reveni onorariul prestabilit prin contract.
Se consideră activitate artistică orice activitate pentru care copilul a fost ales în urma unui casting (fie pe bază de fotografii, fie pe bază de probe video) și angajat prin semnarea unui contract între agenție și unul dintre părinți/tutore legal.
NOTA Conform legislației în vigoare este necesar ca imediat după semnarea acestui contract să se întocmească de către părinte/tutore legal un dosar care să conțină următoarele: declarație tip de la agenția de casting, adeverință de la medicul de familie conform căreia copilul este apt să participe la filmare, aviz psihologic, copie după contract, copie după certificatul de naștere al copilului, copii după cărțile de identitate ale ambilor părinți, adeverință de învoire de la școală dacă activitatea urmează să se desfășoare în timpul orelor de curs. Acest dosar trebuie depus la Direcția de Asistență Generală de care aparține prin domiciliu copilul cu cât mai mult timp posibil înainte de desfășurarea activității propriu-zise și în niciun caz, nu mai târziu de 48 de ore înainte de aceasta.

Cât durează o zi de filmare pentru un copil?

Durata zilei de filmare pentru un copil și intervalul orar în care acesta poate presta artistic sunt reglementate prin lege în funcție de vârsta copilului.

Hotărârea nr. 75/2015 privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling.

Ce înseamnă figurația simplă?

Figurația simplă este reprezentată de acei oameni pe care îi vedem în producții artistice (reclame, videoclipuri, filme etc.) de obicei în fundal și care nu au replici. Această categorie nu impune o anumită pregătire sau anumite calități, cele mai importante cerințe fiind: punctualitatea, seriozitatea și atenția. Este foarte important ca persoanele care fac figurație simplă să asculte și să îndeplinească cerințele echipei pe parcursul întregii zile de filmare.

Ce înseamnă figurația specială?

Spre deosebire de figurația simplă, figurația specială trebuie fie să îndeplinească anumite cerințe fizice stricte, fie să dispună de anumite abilități (muzicieni, sportivi, dansatori etc.) sau chiar să rostească replici. Este de preferat ca persoanele care doresc să facă parte din această categorie să aibă abilități de interpretare.

Dacă mă înscriu în baza de date a agenției Central Casting în calitate de figurație simplă, pot fi solicitat și ca figurație specială?

Da, puteți face parte din figurația specială a unui proiect dacă înfățișarea dumneavoastră este ceea ce caută la un moment dat clientul sau dacă pe măsură ce dobândiți experiență vă dezvoltați abilitățile de interpretare.

Am un serviciu stabil, în ce zile ale săptămânii au loc filmări?

Filmările pot avea loc în orice zi a săptămânii. Persoanele înscrise în baza noastră de date ca figurație specială/simplă care au un serviciu stabil optează de obicei pentru câteva zile de concediu sau schimburi de tură, acolo unde este cazul, ori preferă să vină doar la filmări de weekend.

Cu cât timp înainte de filmarea propriu-zisă pot fi solicitat?

Depinde. În principiu cu două, trei zile până la o săptămâna înainte, însă timpul poate fi și mai scurt.

Dacă locuiesc în provincie cum pot să aflu despre proiectele agenției Central Casting care s-ar putea desfășura în orașul meu?

În momentul în care lucrăm la un proiect care presupune filmări în deplasare, vor fi postate anunțuri în locuri cu trafic mare din orașul respectiv (exemplu: centrul orașului, stații de autobuz etc.), vor fi făcute anunțuri la postul de radio local și de asemenea vor exista informații pe site-ul nostru la rubrica „anunțuri casting”. De menționat că nu toate persoanele înscrise în urma acestor demersuri vor și participa la ziua/zilele de filmare, ci doar cele care se încadrează în cerințele proiectului în curs.

Cum și când sunt remunerat pentru activitatea desfășurată?

Onorariul variază în funcție de fiecare proiect și vă este comunicat în momentul în care sunteți solicitat de către echipa Central Casting. Suma primită ca onorariu reprezintă suma netă rezultată prin scăderea din suma brută a comisionului agenției de casting, comisionului casei de producție ori a unui terț contractant și a tuturor taxelor și impozitelor impuse de legislația în vigoare.
Agenția Central Casting se obligă să achite prestatorului suma cuvenită la sfârșitul zilei de filmare sau dacă intervin mai multe zile de filmare, la sfârșitul ultimei zile. Dacă agenția nu încasează suma cuvenită pentru proiectul respectiv își rezervă dreptul de a amâna plata către prestator până în momentul achitării de către casa de producție.

Ce norme trebuie să respect pe parcursul desfășurării proiectului?

În calitate de prestator trebuie să respectați următoarele cerințe:

- să posedați zilnic actul de identitate în original

- să nu vă modificați înfățișarea (să se păstreze aceeași înfățișare ca în prima zi de filmare)

- să utilizați și să păstrați cu grijă recuzita și costumele încredințate de beneficiar

- să nu întârziați la orarul prestabilit cu coordonatorul de figurație

- să păstrați curățenia atât în spațiul special amenajat destinat pauzelor din timpul filmării cât și pe platoul de filmare

- să vă abțineți de la orice conflict și să vă adresați direct coordonatorului pentru rezolvarea oricărei probleme conflictuale

- să așteptați în liniște și disciplină, în mod organizat, în următoarele situații: la prezența de început, la schimbat în/de costume și la momentul plăților

- să respectați programul de lucru al echipei de filmare, să aveți un comportament civilizat, să respectați bunele moravuri și indicațiile echipei de producție pe toată perioada de derulare a proiectului

- să vă prezentați la lucru în perfectă stare de sănătate, odihnit, fără să fi consumat băuturi alcoolice, produse stupefiante, tranchilizante ori medicamente cu efecte similare acestora și nici să nu consumați astfel de produse în timpul lucrului sau al pauzei de masă

- să fiți apt din punct de vedere medical pentru activitățile pe care urmează să le desfășurați și să anunțați imediat coordonatorul daca intervine vreo schimbare în starea generală de sănatate

- să nu săvârșiți alte acțiuni în afara celor specificate în mod expres de către producător

- să nu faceți glume care ar putea conduce la crearea unor pericole de accidentare